Menu
Het Keurmerk Talentontwikkeling is een must-have voor elke organisatie die talentgericht werkt. De initiatiefnemer, dr. Mirjam Baars, kende het keurmerk in 2024 toe aan zeventien bedrijven die talentontwikkeling écht hoog in het vaandel hebben staan. Organisaties die talentgericht werken op basis van de TMA Methode maakten dit jaar ook nog eens kans op een Talent Award. CROW is een van die winnaars.
CROW is een private stichting en het kennisinstituut voor infrastructuur, openbare ruimte, verkeer en vervoer. CROW maakt richtlijnen en handreikingen voor alles wat je op de weg ziet, van lantaarnpaal tot asfalt en van rotonde tot bruggen. Hilde ten Have is hr-adviseur bij CROW, Hana Dzigal is team- en talentcoach. Mirjam Baars, gerenommeerd arbeids- en organisatiepsycholoog en initiatiefnemer van het keurmerk, interviewde de twee over het winnen van de prijs en hoe talentontwikkeling bij CROW wordt gestimuleerd.
“We zijn hier heel blij mee. Talentmanagement is een onderwerp waarmee we al jaren bezig zijn. Het is een mooie bevestiging en erkenning van buitenaf dat we goed bezig zijn.”
“Vanuit ons medewerkerstevredenheidsonderzoek krijgen we al een mooie 8 van onze medewerkers. Zij geven aan dat ze tevreden zijn over hoe we met hun ontwikkeling omgaan en dat is voor ons het mooiste compliment. De TMA Talent Award en het gouden Keurmerk Talentontwikkeling voegen daar nu een extra laag aan toe. Dit is een fantastische erkenning die ons in staat stelt om ons te onderscheiden met een onafhankelijk keurmerk. We zijn er trots op, want het zet alles wat we doen in een extra krachtig licht. En het geeft ons een boost om door te gaan op de weg die we zijn ingeslagen.”
“We zijn nu bezig met een ‘werken bij-website’ en employer branding. We willen graag aan (potentiële) nieuwe medewerkers laten zien dat we actief zijn op het gebied van talentmanagement. De TMA Talent Award en het Keurmerk Talentontwikkeling helpen ons hierbij.”
“De bijdrage aan de onderlinge verbinding en het werkplezier door meer aandacht voor talentontwikkeling met de positieve TMA-taal. Toen we aan de slag gingen met talentontwikkeling hebben we goed stilgestaan bij de vraag: hoe gaan we dit doen en wat past bij onze organisatie/mensen? We hebben destijds voor het hele traject drie jaar uitgetrokken en zijn gestart vanuit inspiratie. Het was niet verplicht om een Talentenanalyse te maken, maar er is een vonkje vanuit de medewerkers zelf ontstaan. Ook doordat we talentontwikkeling gefaseerd hebben ingevoerd, heeft het een breed draagvlak gekregen.”
“Aan teams die naar ons als hr-afdeling komen met vragen omtrent talentontwikkeling. Mensen willen dan bijvoorbeeld een uitdraai van hun TMA-(project)teamtalenten of een TMA-teamspel spelen. Daarbij doen ze allerlei opdrachten waarbij ze elkaars talenten en drijfveren beter leren kennen. Voor een kennisorganisatie waar medewerkers vooral met de inhoud bezig zijn, is dit een heel grote stap.”
“We zijn op drie niveaus met talentontwikkeling bezig. Op individueel niveau bieden we medewerkers de mogelijkheid een Talentenanalyse in te vullen. Op teamniveau faciliteren we teamsessies om teams in de gelegenheid te stellen aan de hand van de resultaten van de Talentenanalyse oefeningen te doen waarmee ze elkaars talenten leren kennen. En op organisatieniveau kunnen medewerkers deelnemen aan het Talentprogramma, waarin ze hun individuele talenten kunnen koppelen aan de organisatiedoelen. Daarmee is het cirkeltje rond.”
“Het is met de huidige arbeidsmarkt voor ons steeds lastiger om mensen op specialistische functies binnen te halen. We kijken daarom steeds breder naar de potentie van kandidaten en geloven dat persoonlijke drijfveren en talenten net zo waardevol zijn als (formele) opleidingen. Zo zorgen we ervoor dat we zowel nu als in de toekomst beschikken over de juiste mix van kennis en vaardigheden. De Talentenanalyse helpt ons hierbij.”
Het Keurmerk Talentontwikkeling is al twintig jaar een begrip in Nederland. Werkgevers kunnen jaarlijks meedoen aan een onderzoek, gebaseerd op promotieonderzoek van dr. Mirjam Baars, MBA, naar talentontwikkeling binnen de organisatie. Wat gaat er goed en waar liggen mogelijkheden voor verbetering? Organisaties met het Keurmerk Talentontwikkeling ervaren minder personeelsverloop en minder ziekteverzuim, hebben minder moeite met het vinden en binden van de juiste mensen en hebben meer medewerkers die als ambassadeur fungeren voor hun organisatie. Het zorgt er ook voor dat bedrijven kunnen laten zien aan (potentiële) medewerkers dat ze prioriteit geven aan talentontwikkeling.
De Talent Awards zijn een initiatief van TMA. Organisaties die het Keurmerk Talentontwikkeling hebben ontvangen én talentgericht werken met behulp van de TMA Methode maakten kans om hiervoor te worden beloond met een speciale prijs. De Talent Awards zijn toegekend ter ere van het 25-jarig bestaan van TMA.
Wil je meer weten over de Talent Award en het keurmerk Talentontwikkeling. Neem contact met ons op contact formulier
TMA gaat strategische alliantie aan
Meer mogelijkheden voor klanten en partners door strategische alliantie met Main Capital Partners. Gezamenlijk gaan partijen het aanbod uitbreiden en de markt voor talentmanagement verder internationaal ontwikkelen.
Talent Award Winnaar 2024 Voys
Voys eindigt als nummer 2 bij Talent Award 2024 na deelname aan het Onderzoek Talentontwikkeling van dr. Mirjam Baars.
Talent Award Winnaar 2024 CROW
CROW eindigt als nummer 3 bij Talent Award 2024 na deelname aan het Onderzoek Talentontwikkeling van dr. Mirjam Baars.
We delen graag onze kennis dus maken we ons handboek gratis voor jullie beschikbaar. Download het of bestel een exemplaar.