Het talent 'Autonoom'

Bezit je het talent autonoom dan ben jij als geen ander in staat om onafhankelijk te denken en te handelen. Dit maakt jou een waardevolle aanwinst in situaties waarin zelfstandigheid en eigen initiatief cruciaal zijn. Jij kunt taken en projecten veelal zonder veel begeleiding of toezicht voltooien. Dit zorgt ervoor dat je minder afhankelijk bent van managers en collega’s.

Jij brengt originele oplossingen

Omdat je niet bang bent om je eigen weg te gaan, kun je creatieve ideeën ontwikkelen die de status quo uitdagen en vernieuwing brengen binnen je team of organisatie. Daarnaast kan jouw onafhankelijke manier van werken ervoor zorgen dat je je minder laat beïnvloeden door groepsdruk of conventies, waardoor je originele en onconventionele oplossingen kunt aandragen. 

Voordelen van autonoom

Met dit talent kun jij in verschillende werksituaties goed je eigen koers varen en snel beslissingen nemen zonder veel overleg. Bij een onverwachte technische (systeem)storing kun jij bijvoorbeeld meteen het initiatief nemen om een oplossing te zoeken, zonder te wachten op goedkeuring van hogerop. Of als jij de taak krijgt om een onderzoeksrapport te schrijven dan ben je meestal in staat om zelfstandig te starten en een goed onderbouwd rapport tijdig in te leveren.

Tijdens brainstormsessies over een nieuw product kom jij eerder met een volledig nieuw en creatief idee dat buiten de gebaande paden ligt.

Wanneer het team geneigd is om de gemakkelijkste oplossing te kiezen voor een project, hou jij langer voet bij stuk over een meer uitdagende, maar veel effectievere aanpak. En wanneer een collega onverwacht ziek wordt, neem jij zonder problemen de taken van die collega over.

Valkuilen van autonoom

Als autonoom persoon kun je snel zelfstandig handelen en je eigen koers varen, maar dit kan ook nadelen hebben. Doordat je liever je eigen gang gaat en minder toegankelijk en transparant bent, kan het lastig zijn voor collega's om te begrijpen waar je mee bezig bent of om met je samen te werken. Je sterke eigen mening en neiging om weinig rekening te houden met anderen kunnen leiden tot botsingen en weerstand binnen het team.

Soms kan je eigengereidheid ervoor zorgen dat je ideeën niet goed worden ontvangen, simpelweg omdat je niet openstaat voor feedback of omdat je niet goed communiceert. Bovendien kan je drang naar autonomie betekenen dat je minder geneigd bent om verantwoording af te leggen, wat tot frustratie bij leidinggevenden kan leiden. Kortom, terwijl je zelfstandigheid en onafhankelijkheid sterke punten zijn, kunnen ze ook tot isolatie en conflicten op de werkvloer leiden als je niet oppast.

Welke talenten heb jij nog meer?

De talentenanalyse van TMA meet op wetenschappelijke wijze alle talenten van medewerkers en geeft praktische adviezen voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. De kennis over talenten is niet alleen behulpzaam voor individuele ontwikkeling maar kan ook ingezet worden voor team- en organisatieontwikkeling. 

Door slimme verbanden te leggen tussen de talenten van mensen, biedt TMA ook praktische adviezen aan HR-experts en managers voor vraagstukken die in alle organisaties voorkomen: recruitment, selectie, individuele en teamontwikkeling, onboarding, leiderschap, continue dialogue, vlootschouw, (gevalideerd) profileren en waarderen. 

Ben jij benieuwd naar al jouw talenten? Vraag dan een gratis analyse aan! Je leert daarmee alles over je eigen talenten en ziet direct hoe jouw organisatie succesvoller kan worden met de inzet van TMA.

Waar kan TMA mij mee helpen?

Door TMA in te zetten in je organisatie, bereik je hogere productiviteit, natuurlijke samenwerking, lager verzuim, betere retentie, meer betrokkenheid en minder stress en burn-out. Talentgericht werken en organiseren levert een cultuur op waarin dingen makkelijker, leuker en béter gaan.

Waar ben je naar op zoek?

Geen resultaten gevonden.