Menu
11-01-2024
Roos Casemier zag in haar jeugd veel ongelijkheid en dat zette haar aan het denken. Waarom merkte zij de kracht in al die verschillende mensen op en hun omgeving vaak niet? Het werd uiteindelijk de rode draad in haar carrière: mensen (weer) laten inzien wat ze waard zijn. Dat doet ze nu in haar eigen coachingpraktijk met behulp van de TMA Methode en haar intuïtieve manier van werken.
“Ik denk het wel. Ik groeide op met kinderen die even slim waren als ik, maar niet dezelfde kansen kregen. Het viel me op dat dit niet alleen lag aan de verwachtingen van hun omgeving, maar ook aan hun eigen verwachtingen. Als iemand zei ‘dat kan ik niet’, dacht ik ‘waarom zou jij dat niet kunnen?’. Ik wil van jongs af aan al mensen in zichzelf laten geloven en ze in beweging brengen.”
“Ik mocht de opleiding tot TMA Professional doen van mijn werkgever, omdat ik talentgesprekken ging voeren met collega’s. Toen vielen alle puzzelstukjes in elkaar! Dankzij TMA kon ik handen en voeten geven aan wat ik zag en voelde bij mensen. Ik kon hierdoor ook op papier laten zien wat mensen in zich hebben. Het voelde vervolgens als een logische stap om voor mezelf te beginnen en zo meer mensen bij hun loopbaanvraagstuk te helpen. Daarom zette ik ruim vijf jaar geleden Casemier Coaching, mijn bedrijf voor loopbaan- en persoonlijke ontwikkelingstrajecten, op. Ik begin mijn trajecten meestal met een TMA Talentenanalyse. Voor mij komen hiermee twee werelden samen: de wat meer zakelijke kijk en de intuïtieve coaching. De tool is een fijne manier om uiteindelijk bij het hart te komen.”
“Dat zijn er drie. De eerste is dat ik grensverleggend ben: ik help mensen andere paden te kiezen. Dat is ook nodig in mijn werk; mensen komen juist bij mij omdat ze iets anders willen in hun werk/leven. Ze zitten soms zo in hun eigen verhaal dat ze niet zien welke mogelijkheden er nog meer zijn. Ik geef ze andere perspectieven en zorg dat ze voor hun talenten kunnen staan. De tweede is dat ik heel praktisch ben: ik vind het leuk om ideeën concreet te maken. De derde is mijn inlevendheid: ik ben nieuwsgierig naar waarom mensen doen wat ze doen en kan goed aansluiten bij de gevoelens van anderen. Ook dat is natuurlijk belangrijk als coach.”
“Een casus van een man van 21 jaar, de jongste die ik tot nu toe heb gecoacht. Hij was na zijn opleiding gaan werken en kon daar blijven, maar zou dan wel aan een voor hem eenzijdige opdracht moeten werken. Het bleek een ontzettend veelzijdige man met sterke leidinggevende talenten en iemand met fantastische ideeën en visies. Iemand dus die echt iets te vertellen heeft, maar mede door zijn leeftijd hierin niet werd gekend. Wat hem ook in de weg stond, was de druk om te presteren. In deze tijd zie en hoor je steeds meer dat jonge mensen deze prestatiedruk ervaren: ze hebben het idee dat ze een succesvol ondernemer moeten zijn of een goede baan moeten hebben, een koophuis, een mooie auto voor de deur et cetera. Ik zou ze willen meegeven dat ze veel meer gaan kijken naar wat ze zélf willen: waar word jij echt blij van en wat geeft jou energie? In het talentgesprek met de jongeman hebben we over die prestatiedruk gesproken, maar ook over waar zijn talenten liggen en wat zijn drijfveren zijn. En: waar liggen voor hem de dilemma’s ten opzichte van de hoge verwachtingen van zijn omgeving en eigenlijk van hemzelf? Na 2 uur ging hij trots, vol energie en met een nieuw verhaal de deur van mijn kantoor uit.”
“Mijn eigen kantoor! Ik heb jaren gecoacht op andere locaties, bijvoorbeeld bij organisaties en in een ruimte van een vriendin die fotograaf is. Na vijf jaar kwam dit kantoor op mijn pad. Het zit in een hofje waar allemaal creatieve ondernemers zijn gevestigd; een inspirerende locatie die goed bij mij past. Ik heb de ruimte ingericht als woonkamer - er staat een tafel, maar ook een fijne bank - omdat ik het belangrijk vind dat mensen zich thuis voelen. Deze plek voelt als een cadeautje, de kers op de taart!”
“Met het gevoel dat ze fantastisch zijn zoals ze zijn en niet van alles hoeven te veranderen aan zichzelf. Ze mogen juist zichzelf zijn en daar ook trots op zijn. TMA is een mooie manier om jezelf beter te leren kennen en te zien wat je nodig hebt. Het is dan ook mijn grootste ambitie om nog veel meer mensen te helpen steviger en meer als zichzelf in de wereld te staan.”
Wil je meer weten over talentmanagement in jouw organisatie? Neem contact op met laurens@tma.nl Meer informatie over Roos vind je op casemiercoaching.nl
Talent hebben is betrekkelijk, talent zijn is de kunst
Voor mij is talentmanagement erop gericht om het potentieel van de organisatie te vergroten en ten volle te benutten.
Hoe ontwikkelgesprekken betrokkenheid versterken
TMA Research ziet toename van 14% in betrokkenheid bij medewerkers die zowel een talentenanalyse maakten als actief ontwikkelgesprekken voerden.
Verborgen potentieel! De waarde van talentinzicht voor mensen zonder formele opleiding
We delen graag onze kennis dus maken we ons handboek gratis voor jullie beschikbaar. Download het of bestel een exemplaar.