Menu
26-02-2025
In het vorige blog in deze serie keken we naar de maatregelen tijdens de COVID-19 pandemie en welke impact deze hadden op de maatschappij. We zagen dat de maatschappij een veel individualistischer karakter kreeg met veel autonomie. Denk aan het thuiswerken dat ook na de pandemie steeds vaker de norm is geworden.
Dergelijke veranderingen in iemands omgeving kunnen invloed hebben op diens behoeften. Het thuiswerken kan bijvoorbeeld van invloed zijn op de behoefte aan autonomie. Deze behoefte kan, afhankelijk van de persoon, zijn toegenomen of afgenomen.
Wanneer er een discrepantie ontstaat tussen de behoefte van medewerkers en wat een organisatie van hen vraagt, kan dit leiden tot een organisatie die niet optimaal presteert. Of de COVID-19 pandemie invloed heeft gehad op de behoeften van medewerkers is daarom belangrijk om te onderzoeken.
Dit is gedaan aan de hand van 150.000 afgeronde TMA Talenten Analysen. Deze personen zijn verdeeld over drie groepen: een groep die voor, tijdens en na de COVID-19 pandemie een analyse heeft afgerond. De talenten van deze groepen kunnen we vervolgens met elkaar vergelijken. Het gaat dus niet om de verandering in talenten van een individu maar om de algemene verschillen die we waarnemen tussen de drie groepen.
Om te onderzoeken of de behoeften van voor, tijdens en na de pandemie van elkaar verschillen, kijken we naar een aantal talenten van de TMA Methode.
• De talenten waar we in dit blog op inzoomen zijn: zelfvertrouwen, stabiel en gelijkwaardig. Iemand met het talent ‘zelfvertrouwen’ is optimistischer, heeft meer incasseringsvermogen, is beter in staat emotionele gebeurtenissen te verwerken en durft meer (TMA, z.d.).
• Iemand met het talent ‘stabiel’ kan goed omgaan met externe druk, is stressbestendig en relativeert eerder klachten en problemen (TMA, z.d.).
• Tot slot typeert het talent ‘gelijkwaardig’ iemand die minder waarde hecht aan hiërarchie en niet snel opkijkt tegen mensen in hogergeplaatste posities (TMA, z.d.).
Hoe de groepen van voor, tijdens en na de pandemie van elkaar verschillen, is te zien in Figuur 1. De drie groepen verschillen significant van elkaar in de mate waarin eerdergenoemde talenten voorkomen. Dit betekent dat de invloed van de pandemie er mogelijk voor heeft gezorgd dat de behoeften van mensen zijn veranderd, waardoor deze talenten onder druk kwamen te staan.
Invloed van de pandemie op mentale gezondheid en behoeften
Dat behoeften mogelijk zijn veranderd tijdens de COVID-19 pandemie, kan komen door de impact die deze had op de maatschappij. Quarantaine- en isolatie maatregelen zorgden ervoor dat mensen zich vaker onrustig voelden en meer last hadden van depressieve klachten (Dubey et al., 2020). Hierdoor deden meer mensen een beroep op de mentale gezondheidszorg, die deze toestroom in veel gevallen niet aankon (Sap, 2022). Behandelingen werden daardoor uitgesteld waardoor klachten konden verergeren en iemand mentaal overbelast kon raken.
Deze overbelasting zou van invloed kunnen zijn op iemands behoeften, waardoor mogelijk bepaalde talenten onder druk kwamen te staan.
Economische onzekerheid en werk gerelateerde verandering
Naast de mentale belasting kreeg ook de economie een flinke dreun. Volledige branches werden stilgelegd waardoor veel mensen hun baan verloren. Hierdoor steeg het aantal werklozen in 2020 van 387.000 naar 490.000 (Centraal Bureau voor de Statistiek, z.d.). Een jaar later was dit cijfer weer gedaald naar 370.000. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat mensen die hun baan verloren door de pandemie nieuw werk hebben gevonden in een andere branche. Het is mogelijk dat iemands behoeften daardoor minder goed aansloten bij de nieuwe werkplek.
Ook deze verandering kan eraan hebben bijgedragen dat bepaalde talenten onder druk kwamen te staan.
Veranderingen in organisaties en hun verwachtingen
Dat de pandemie achter ons ligt, betekent niet dat alles weer is zoals het was. Naast de veranderingen die mogelijk plaatsvonden onder medewerkers is het ook mogelijk dat organisaties zijn veranderd. Organisaties bewegen namelijk in zekere zin mee met de maatschappij. Hoe een organisatie nu functioneert kan verschillen van de situatie voor de pandemie. Een gevolg hiervan is dat de talenten waarover medewerkers beschikken mogelijk in mindere mate aansluiten bij de nieuwe manier van werken. Organisaties zouden zich daarom kunnen afvragen of zij nog wel een beroep doen op dezelfde talenten van hun medewerkers als vóór de pandemie. Wanneer andere talenten worden gevraagd dan waarover medewerkers beschikken, kunnen zij niet optimaal bijdragen aan de successen van hun organisatie.
Reflectie voor HR en medewerkers
Stel jezelf als HR-manager daarom eens de vraag: hoe is mijn organisatie eigenlijk veranderd ten opzichte van vijf jaar geleden en sluit dit nog aan bij de behoeften van mijn medewerkers? Misschien vragen de veranderingen die hebben plaatsgevonden wel om de inzet van andere talenten binnen de organisatie. Voor medewerkers geldt dat ook zij zich kunnen afvragen: werk ik nog wel vanuit mijn talenten en passen deze nog bij mijn organisatie? Mogelijk is na de pandemie een disbalans ontstaan tussen de talenten die medewerkers bezitten en welke talenten een organisatie van hen vraagt.
Hoe TMA kan helpen om talent en behoefte te verbinden
Om dit te herstellen, zet TMA zich graag in. Het maken van een TMA Talenten Analyse kan helpen om zicht te krijgen op iemands behoeften en talenten. De resultaten bieden aanknopingspunten om medewerkers met specifieke talenten te verbinden met organisaties die deze talenten goed kunnen gebruiken. Dit stimuleert een positieve samenwerking waarbij medewerkers vanuit hun talenten werken en zich daardoor optimaal kunnen inzetten voor hun organisatie.
COVID-19 en Talentmanagement: De impact op talenten in een veranderende werkomgeving
De COVID-19 pandemie heeft de manier waarop we werken drastisch veranderd en daarmee mogelijk ook invloed gehad op onze talenten en drijfveren.
4 HR-prioriteiten voor 2025 (en zo pak je ze aan)
Met de juiste focus kun je in 2025 het verschil maken. Dit zijn de 4 prioriteiten voor HR-managers.
Heeft de COVID-19 pandemie onze behoeften veranderd?
In het vorige blog in deze serie keken we naar de maatregelen tijdens de COVID-19 pandemie en welke impact deze hadden op de maatschappij.
Het is misschien veel om de gehele TMA filosofie in één keer te begrijpen en alle mogelijkheden van talentgericht werken te overzien. Daarom komen we graag bij je langs om je vrijblijvend meer te vertellen over onze modules.