Menu
Het ultieme voorbeeld van talentontwikkeling, zo kunnen we Temoeri Sjamojani wel noemen. Als kleine jongen droomde hij al van werken in de IT, maar zo’n baan leek bijna onbereikbaar. Hij bleef er echter in geloven; zou het niet rechtsom lukken, dan wel linksom!
Dat het hem is gelukt, kunnen we meteen verklappen. Temoeri is intussen zeven jaar werkzaam in de IT-wereld en op dit moment werkzaam als Chief Technology Officer (CTO) bij TMA. Hij had alleen wel een omweg nodig om hier te komen.
Zijn interesse in programmeren ontstond toen hij als zevenjarig jongetje spelletjes speelde op zijn computer. Hij leerde hobbymatig programmeren en spelletjes ontwikkelen. Het idee dat hij hier later zijn geld mee kon verdienen, werd al snel de kop ingedrukt door zijn omgeving. Hij zou niet slim genoeg zijn om de IT-kant op te gaan.
Temoeri besloot daarom bij de politie te gaan. “De politie is je grootste vriend, dat klinkt toch stoer voor een kind?!” Hij stippelde een nieuwe route uit, begon aan de Politieacademie en volgde een opleiding tot beveiliger. Doorgroeien bij de politie was zijn doel.
Het IT-vlammetje liet hij echter niet helemaal doven door de buitenwereld. Het ging zelfs weer harder branden dankzij zijn vrouw. Zij stimuleerde hem om de opleiding tot applicatieontwikkelaar te doen. “Mijn vrouw vond dat ik mijn droom toch achterna moest gaan. Ik kreeg bij mijn eerste stage al een baan aangeboden en zo is het balletje gaan rollen. Ik kon het dus wél!”
De geboren IT’er is iemand die zich wil blijven ontwikkelen. Toen hij was uitgeleerd bij zijn vorige werkgever en toe was aan een nieuwe uitdaging, kwam hij in april 2023 bij TMA terecht. Hier is hij verantwoordelijk voor de technische ontwikkeling van het Talent Management Systeem. “Het voelt als een droom die uitkomt. Ik kan me nu echt bezighouden met één product en dat verder ontwikkelen.”
Dat ene product levert hem wel allerlei projecten op. Zo houdt Temoeri zich bezig met het werven van mensen, het upgraden van de verouderde code en de integratie van verschillende systemen en de intranetomgevingen van klanten. Vervelen doet hij zich dus niet. “Ik heb er geen spijt van dat ik geen politieagent ben geworden”, zegt hij met een grote glimlach.
Welke talenten zou hij nu als CTO nog willen ontwikkelen? “In het verleden botste ik vaak met een collega, we hadden constant discussies. Ik snapte niet zo goed waar dit vandaan kwam, daarom heb ik een expertgesprek aangevraagd. Vanuit de TMA Talentenanalyse en het gesprek kwam naar voren dat ik vaak al meteen met een oplossing kom, zonder naar de ideeën van anderen te luisteren. Mensen kunnen zich daardoor gepasseerd voelen en dit was ook het geval bij die collega.”
“Sindsdien probeer ik alles minder zakelijk op te pakken”, vervolgt Temoeri. “Ik probeer meer de gedachtegang van de ander te volgen en te begrijpen. Als iemand nu met een vraag bij me komt, vraag ik eerst hoe diegene het zelf zou aanpakken. Dat werkt; het levert meer creativiteit en eigenaarschap op. We hanteren bij TMA het ‘Practice what you preach’-concept. Daarbij leg je de talenten van medewerkers naast elkaar om te zien waar eventueel conflicten over kunnen ontstaan.”
Temoeri is communicatief sterk, een tikkeltje dominant en iemand met een goed analytisch denkvermogen. Hij krijgt energie van meedenken over simpele en complexe vraagstukken. Als hij een talent van zichzelf moet noemen, is het dat hij goed is in het challengen van zijn mensen. “Ik probeer te achterhalen waarom iemand iets wil en wat diegene ermee wil bereiken. Door iemand de juiste vragen te stellen, probeer ik diegene inzicht te geven of dit de juiste manier van werken of de juiste gedachtegang is.
Hij ziet zichzelf als CTO vooral als iemand die verantwoordelijk is voor het eindresultaat, verder doet die titel hem niks. “We hebben binnen mijn team allemaal een bepaalde rol en een bepaalde verantwoordelijkheid. Wat ik het belangrijkste vind, is dat iedereen de mogelijkheid krijgt om met nieuwe ideeën te komen en zijn creativiteit te laten zien. En dat we, zowel op persoonlijk als professioneel vlak, alles met elkaar kunnen delen. Zoals Einstein heeft gezegd: “Iedereen is een genie. Maar als je een vis beoordeelt op zijn vermogen om een boom te beklimmen, zal hij zijn hele leven geloven dat hij dom is.”
Hoewel hij van zijn hobby zijn werk heeft gemaakt, programmeert hij ook nog in zijn vrije tijd. “Ik vind gamen nog steeds leuk. Daarnaast vind je mij regelmatig in de sportschool, waar ik aan bodybuilding en powerlifting doe. Even lekker mijn hoofd leegmaken.”
Dat laatste doet hij trouwens ook graag in zijn tuin of in de keuken. “Ik vind het fijn om de grasmaaier te pakken als ik de hele dag achter de computer heb gezeten en mijn hoofd vol zit. Uit koken haal ik niet zo veel voldoening, maar ik kan het wel goed. Ik ben nu aan het diëten en probeer mijn maaltijden altijd zo lekker mogelijk te maken. Mijn vrouw zit er steeds op te azen!”
Oprichters en vrienden Bastian & Edwin over 25 jaar TMA
Ze zijn de mannen achter de TMA Methode en dat houden ze graag zo. Bastian Müller en Edwin van IJzendoorn vinden het verspreiden van hun filosofie belangrijker dan credits opstrijken. Desondanks hebben ze grote ambities én een groot hart voor elkaar. De diepe vriendschap is de drijvende kracht achter hun succes.
Temoeri over het waarmaken van zijn droom
Het ultieme voorbeeld van talentontwikkeling, zo kunnen we Temoeri Sjamojani wel noemen. Als kleine jongen droomde hij al van werken in de IT, maar zo’n baan leek bijna onbereikbaar.
Lotte over de wetenschappelijke kant van TMA
Je kunt wel zeggen dat mensen beter samenwerken als ze meer inzicht hebben in hun talenten, maar dat moet je dan bewijzen.
We delen graag onze kennis dus maken we ons handboek gratis voor jullie beschikbaar. Download het of bestel een exemplaar.